Live Video 360 Graden op Facebook en Youtube

 In 360 Video, Live Video

Met 360 graden Live Video ben je erbij!

Na de eerdere social media revolutie waarin afbeeldingen het al snel van geschreven posts wonnen, is nu de video volop aan de beurt. De opkomst van Live Video streams via Facebook, beschikbaar sinds begin 2016, was daarbij een cruciaal keerpunt.

Live Video: 360 GoPro Rig

360 graden met Go Pro Camera’s.

Live Video is op Facebook is inmiddels snel ingeburgerd. Sinds begin dit jaar is daar ook nog de 360 graden functionaliteit bij gekomen en zodat het nu mogelijk is om deze volledig immersieve video’s live uit te zenden. Deze functionaliteit is beschikbaar op verschillende platforms, waarvan Facebook en YouTube de twee grootste spelers zijn. Dit blog richt zich vooral op live 360 video streaming via Facebook, aangezien het daar wordt gecombineerd met de uitgebreide marketingmogelijkheden die we al kennen.

Waarom Live Video op Facebook streamen?

Zoals gezegd, is video sowieso al een populair type content waar het publiek gek op lijkt te zijn. Live video heeft daarbij nog het bijkomend voordeel dat er een gevoel van urgentie en exclusiviteit wordt gecreëerd. Vooral aankondigingen met nieuwswaarde, bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product, hebben veel voordeel bij het feit dat geïnteresseerden het nieuws graag als eerste willen zien, en dus direct live mee willen kijken. Een gezonde dosis FOMO is dan de beste vriend van iedere marketeer.

Daarnaast krijgen live video streams op Facebook voorrang op de tijdlijn van je volgers. Zo profiteer je dus van een extra hoge zichtbaarheid. Ook krijgen je volgers een notificatie wanneer je stream begint om de urgentie nog verder te benadrukken.
Nog een belangrijk effect van live video is het gevoel van betrokkenheid. Het publiek zal zich live veel persoonlijker aangesproken voelen. Bovendien kun je live inspelen op reacties voor een optimale interactie met je kijkers. Ook zorgt het live-karakter voor een authentieke en eerlijke uitstraling, je hebt de video immers niet gemonteerd om de werkelijkheid te manipuleren.

Meerwaarde van 360 graden Live Video

360-video-streams-AlmereEen live 360 graden video biedt alle voordelen die hierboven al zijn genoemd voor live video. Daarnaast heeft deze videovorm nog een aantal extra positieve effecten. Zo wordt de aandacht van het publiek beter vastgehouden, doordat er meer te zien is. Wanneer je bijvoorbeeld verslag doet van een evenement, wordt dat met normale video al snel langdradig en statisch, zodat de kijker na enkele minuten afhaakt.

Bij een 360 graden is de toeschouwer bezig met klikken en rondkijken, zodat het minder snel saai wordt. Ook verhoogt dit weer de engagement doordat de kijker actief betrokken is. Het feit dat de kijker echt alles om zich heen kan zien, en er dus niets verborgen blijft, draagt ook nog bij aan de transparantie die je uitstraalt.

Behalve voor marketinguitingen zoals promotionele video’s en productpresentaties, is het live streamen van 360 graden video bij uitstek geschikt voor het uitzenden van evenementen. Denk aan persconferenties, beurzen, lezingen, en ga zo maar door. Het is een unieke manier om belangstellenden op afstand aanwezig te laten zijn. Doordat de toeschouwer om zich heen kan kijken, heeft hij het gevoel er echt bij te zijn en niets te missen. Overigens blijft je video op Facebook beschikbaar na de uitzending. Door achteraf de Guide-functie te gebruiken kun je markeringen toevoegen die latere kijkers aanwijst waar de belangrijke dingen in beeld gebeuren.

Live Video Valkuilen

Natuurlijk kun je voor het live streamen van 360 graden video ook nadelen bedenken. Er zijn een aantal factoren om goed over na te denken als je niet in een valkuil wilt trappen. Ten eerste is er de plaatsgebondenheid van een livestream. Omdat het publiek werkelijk overal kan kijken, kun je niets achter de camera verbergen. Idealiter heb je een ruimte die in alle hoeken interessant is, maar op z’n minst moet je zorgen dat de ruimte netjes opgeruimd is. Een andere praktische factor is de aanwezigheid van een goede internetaansluiting.

Live-Video-360Ook het tijdstip waarop je streamt is belangrijk. Denk na over een tijdstip waarop een zo groot mogelijk deel van je doelgroep ook daadwerkelijk in de gelegenheid is live te kijken. Wanneer je een wereldwijd publiek wilt aanspreken, kan dat nog lastig worden met verschillende tijdzones. Natuurlijk is het ook verstandig om je stream van tevoren aan te kondigen, zodat het publiek er alvast rekening mee kan houden en alvast kan worden geënthousiasmeerd. Doe dit echter niet al te lang van tevoren, want dan loop je juist het risico dat het in de snelle social media wereld weer wordt vergeten.

Tot slot is er nog de algemene valkuil die we steeds weer zien wanneer er nieuwe technologieën ‘in de mode’ raken. Het is verleidelijk om een innovatie als 360 graden live video puur als gimmick in te zetten. Maar zo’n technologie is pas werkelijk effectief als je ervoor zorgt dat je het inzet voor een passend doel, daarbij goed nadenkt over de randvoorwaarden en streeft naar content van de hoogste kwaliteit. Alleen op die manier zorgen we ervoor dat dit medium interessant blijft en niet binnen de kortste keren al zijn kruit verschiet op gebied van engagement en innovatie.

Ben je benieuwd hoe jij 360 graden live video zinvol en effectief kunt inzetten? Neem dan snel contact op met onze collega’s van FB360.nl. Zij adviseren je vanuit marketing-perspectief, maar zorgen ook voor de technische uitvoering van jouw creatieve idee.

 

Recommended Posts
Neem contact op

Stuur ons snel een bericht en ontvang binnen enkele ogenblikken een antwoord!

Not readable? Change text. captcha txt